kriptografi nedir

Kriptografi Nedir? Kriptoloji Nedir? Şifreleme Bilimleri

Başlıklar

Kriptoloji Nedir?

kriptoloji-nedir

Kriptoloji şifre bilimine verilen isimdir. Birden fazla iletinin, yazıların belirli bir sisteme göre şifrelenmesi ayrıca bu mesajların güvenlikli bir ortamda tutularak alıcıya iletilmesi ayrıca iletilmiş mesajın deşifre olmasıdır.

Günümüzde teknoloji oldukça hızlı bir şekilde gelişmeye devam etmekte hal böyle olunca da bizlerinde takip etmesi zorlaşıyor. Bütün bunların beraberinde oluşan güvenlik açığının  taşıdığı önem ortaya çıkıyor.

Kriptoloji; askeri kurumlar ile kişiler arası veya özel devlet kurumları arasında kurulan bağlantılardan, sistemlerin oluşumunda ayrıca işleyişinde oluşan güvenlik açıklarına kadar her türlü dalla ilgilidir. 

Kriptoloji bilimi ise kendi arasında iki başlığa ayrılır; Kriptografi ve Kriptoanaliz bunların ne olduğunu sizlere kısaca değinecek olursak.

Kriptografi: Şifreli bir şekilde yazı yazmaya denir.

Kriptoanaliz: Şifreleri çözüleme ve analiz etmeye denir. Kriptoloji’ni çok eski zamanlara dayanır ayrıca çok da renkli bir geçmişe sahiptir. Şimdi geçmişteki şifreleme tekniklerine bakalım.

kriptoloji
  • Çırpı fonksiyonları
  • Rotor makinesi (Enigma) 
  • Açık anahtarlı şifreleme
  • Sezar şifrelemesi

Bunlar birkaç şifreleme tekniğidir.

Kriptografi Nedir?

Kriptografi’nin sözlükteki anlamı şifre yazımıdır.

Kriptografi Yunanca gizli anlamına gelen “kriptos” ayrıca yazı anlamına gelen “graphi” kelimelerinden türetilmiştir.

Yukarıda da değindiğimiz üzere kriptoloji ise şifre bilimine verilen isimdir. Kriptografi bilimi bilgi güvenliği ile ilgilenirken, Kriptoanaliz güvenli bilginin açığa çıkması bir başka deyişle ise kriptografi biliminin tam karşıtıdır diyebiliriz.

Kriptoanalistler’in uğraş alanları şifreleri çözmeye odaklıdır. Kriptoloji ise matematik bilimi olup çoğu zaman sayılar teorisi üstüne çalışır.

İlk kriptolog, 4000 sene önce yaşayan mısırlı bir katiptir. Mısırlı katip kendi efendisinin hayatını anlatırken hiyeroglifleri şifreli  bir şekilde işlemiş ayrıca bazı hiyeroglifler daha önce  kullanılmamıştır.

Kriptolog MÖ. Başlamış olmasına rağmen 3000 yık boyunca neredeyse hiç gelişme göstermemiştir. Pek çok ülkede temel hali ile kullanılmış ancak medeniyetlerin yıkılması ile pek ilerleyiş kaydedilememiştir. Dönemin ileri gelen uygarlığı Cin de ise yazının yazımı zaten zor olduğundan kriptografi pek gelişme gösterememiştir.

Zaman geçtikçe (M.Ö 5. – 6. yüzyıl) askeri istihbaratlara gizliliğin gerekmesi ile, kriptografi askeri alanda kullanılmaya başlandı. Spartalılar askeri alandaki ilk kriptograflardır. 9.yy’da Kindî, kriptoloji biliminde kullanılan tek alfabeli yerine koyma şifreleme yöntemini ortaya atarak frekans analizini oluşturan ilk kişidir.

Kullanım Alanları

kriptografi

İletişim kurmak isteyen iki kişiyi örnek olarak alalım, bu iki kişinin birbiri ile mail yoluyla iletişime geçtiğini varsayalım. Bu iletiler bir çok bilgisayardan geçmekte. Bu iki kişi birbirine ileti gönderdiğinde iki tarafta gönderilen iletinin daha önce açılıp okunduğunu yada üzerinde oynanıp oynanmadığını bilemez.işte bu noktada devreye kriptolama gitmektedir, daha önce düzenlenmiş bir algoritma ile şifreli metin haline getirilir.

Bir başka örnek verecek olursak, telsiz haberleşmelerinde de buna benzeyen algoritmalar kullanılmaktadır. Ses önce şifrelenir daha sonra  karşıya gönderilir oradan ise şifre açılır ve ses araya herhangi bir kullanıcı girmeden güvenli bir biçimde teslim edilmiş olur.

  • Bugün sizlerle kripto paraları daha iyi analiz edip analayabilmek için kriptoloji, kriptografi, kriptoanaliz kavramlarını daha yakından inceledik kriptonun ne olduğuna dair daha ayrıntılı bilgilere erişmek için bu konu ile alakalı yazmış olduğumuz önceki yazılarımıza göz gezdirebilirsiniz.

Son Dakika Kripto Para Haberleri‘ni ve Güncel Altcoin Haberleri‘ne” ilk ulaşan siz olmak isterseniz http://Kriptokulu.com web sitemizi takip edebilirsiniz.

Benzer Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.