blockchain sistemi nedir

Blockchain Nedir? Blockchain Önemli Mi?

Başlıklar

BLOCKCHAIN

Özellikle dijital para ve dijital merkeziyetsizlik kavramlarıyla birlikte hayatımızda önemli bir yere sahip olan blockchain teknolojisi her geçen gün daha çok gelişmeye devam ediyor. Dünyadaki yatırımcıların bir kısmı blockchain teknolojisine yatırım yaparak bu yeni teknolojiyi desteklerken bir kısmı ise blockchain teknolojisine ve özellikle blockchain teknolojisi denince ilk akla gelen kripto paralara karşı çıkıyor. Bu yazımızda üzerinde bu kadar tartışılan ancak işleyişinde yalnızca karmaşık bir matematiksel algoritmaya sahip Blockchain teknolojisi nedir ? Nasıl çalışır ? Bunları anlatacağız.

BLOCKCHAİN NEDİR?

Blockchain sistemi aslında şifrelenmiş, merkeziyetsiz bir veritabanıdır. Blockchain ağına bağlanan cihazlar artık bu şifrelenmiş veritabanının birer parçasıdırlar. Ağdaki veriyi yalnızca veriyi giren cihaz değiştirebilir ancak ağa dahil olan bütün cihazlar veriyi en saf haliyle görebilirler. İşte bu kimsenin dilinden düşüremediği blockchain teknolojisinin büyüleyici bir özelliğidir.

Blockchain ağı üzerindeki her bir işlem parçasına blok denir ve bu blokların kronolojik olarak kaydı tutulur. Her bir blok merkeziyetsiz ağ üzerinde şifrelenmiş bir şekilde paylaşılır.  Bu gelişmiş yapı “dijital defter” olarak adlandırılır.

Blockchain teknolojisinin bu kadar güvenli olmasının ardında yatan neden, ağ da yapılan her işlemin ağa dahil olan diğer cihazlar tarafından da doğrulanmasıdır. Bu doğrulama işlemi blockchain teknolojisini son derece güvenli olarak sınıflandırılmasını sağlamıştır. En güvenilir kripto para borsalarından birisi olan Binance’in blockchain hakkında çokça kez tweet atması yeni yatırımcıların da blockchain hakkında daha meraklı olmasını sağlamıştır.

blockchain ne

Blockchain Teknolojisi nasıl ortaya çıktı ?

Blockchain kavramı, bulunması için büyük bir çaba harcanan, yakın zamana kadar adı bilinmeyen Satoshi Nakamoto ve bir grup bilinmeyen kişi tarafından 2008 yılında ortaya atıldı. Satoshi Nakamoto’nun hala tam olarak bir kişi mi yoksa bir topluluk mu olduğu bilinmiyor. Şu günlerde Satoshi Nakamoto hakkında tek bildiğimiz şey ilerde dünyamızı değiştirecek olan blockchain teknolojisinin ilk ve en basit halini bizlere sunan bir isim olduğudur diyebiliriz.

Blockchain’i dilimizden düşüremiyoruz, peki neden ?

GÜVENİLİRLİK

Elinizde belirli bir dijital anahtar olmadan verinin değiştirilmesini imkansız hale getirir. Bu dijital anahtara dijital imza denir. Böyle bir dijital imza kavramının olması bu teknolojiyi son derece güvenli yapar.

OTOMATİK İŞLEM YETENEĞİ

Programlanabilir işlem dizileri sayesinde otomatik olarak işlemler oluşturabilir, ödemeleri düzenleyebilir.

blockchain nedir

MERKEZİYETSİZLİK

Alıştığımız yani geleneksel düzende, birtakım düzenleyici mekanizmalar bulunur. Bu düzenleyici mekanizmaların her birinde işlemler, olaylar için onay veren/vermeyen insanlar bulunurlar. Başka bir tabirle makam sahibi insanların bizlere yapmak istediğimiz işlemler için onay vermeleri gerekir. Ancak blockchain teknolojisinde yapılan işlemler ağa dahil olan katılımcılar tarafından karşılıklı olarak onaylanır. Herhangi bir makama ihtiyaç yoktur.

DEĞİŞTİRİLEMEZLİK VE GÖRÜNÜRLÜK

Blockchain dahil olan kullanıcılar kendilerinin oluşturmadığı veriyi dijital anahtara sahip olmadıkları sürece değiştiremezler ancak görebilirler. Blockchain ağındaki yeni veriler ancak bir önceki verinin üstüne eklenebilir. Bu veriler eklendikten sonra değiştirmek veya eklendiğine dair kaydını silmek imkansızdır.

Bu kayıtları blockchain ağına dahil olan her bir katılımcı şeffaf bir şekilde görebilir ve denetleyebilir. Bu özellikler blockchain teknolojisinin gelecekte hayatımızda için çok büyük rol oynamasına neden olacak. Yeni dünyaya yavaş yavaş hazır olmamız gerekiyor.

Son Dakika Kripto Para Haberleri‘ni ve Güncel Altcoin Haberleri‘ne” ilk ulaşan siz olmak isterseniz http://Kriptokulu.com web sitemizi takip edebilirsiniz.

Benzer Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.