bitcoin madenciliği

Bitcoin Nasıl Üretiliyor? Bitcoin Madenciliği Nedir?

Son yıllarda kripto paralara olan ilginin oldukça fazla artmasından dolayı olsa gerek ki, Bitcoine olan merakta artışlar meydana geldi. Bu yazımızda Bitcoin Nasıl Üretiliyor? konusundan bahsedeceğiz.

Bugün ise sizlerle paylaşacağımız konu Bitcoinin nasıl üretildiği. Ancak bu konuyu daha iyi kavrayıp anlayabilmeniz Bitcoinin ne olduğunu bilmenizden geçiyor. Dilerseniz ilk önce önce sizlerle birlikte Bitcoin Nedir? konumuza bir göz gezdirelim daha sonrasında ise Bitcoinin nasıl üretildiğine bakalım.

Başlıklar

Bitcoin Nedir?

Bitcoin, 2008 senesinde Satoshi Nakamoto tarafından kurulmuştur. hiçbir resmi kuruluşa ya da merkez bankasıyla ilişkisi bulunmamaktadır. Fakat çeşitli ülkelerin para birimleri yardımıyla alınıp satılabilmektedir. Kolay bir biçimde transferi gerçekleştirilebilen bir nevi dijital değerdir. Evren piyasalarda, Euro ve dolara birer alternatif olarak gösterilen Bitcoin‘in sembolü ฿, kısaltma ise BTC şeklindedir.

btc madenciliği

Bitcoin Nasıl Üretilir?

Şimdi ise buraya asıl geliş amacınız olan konuya geçelim; Bitcoin Nasıl Üretilir?

Az öncede sizlerle paylaştığım gibi Bitcoin’in bir resmi bir kurumla veya merkez bankasıyla ilişkisi  bulunmamakta. Real para birimlerimiz gibi darphaneden basılmamakta. 

Bitcoinin üretim işine ise madencilik (mining) isimli verilmiştir. Madencilik denilmesinin sebebi ise para yaratma süreci ile altın madenini çıkartılması ile arasında bağlantıdan kaynaklanmaktadır. Bitcoin kazımı yapmak, yani madencilik aracılığı ile bir miktar Bitcoine sahip olmak, madenciliğin tek ve asıl görevi olmadığını söylemeliyim.

Madenciliği sizler için şu şekilde anlatabilirim, hesaplama yetkisinden yararlanarak işlemi yerime getirme, sistem ağının güvenlini sağlama ayrıca sistemde bulunan her kullanıcıyı senkronize hale getirmeye denilmektedir. Sistemi tek bir merkez kontrol altında tutamadığından dolayı Bitcoin kullanılan her yerde süreci çalıştırarak, sistemi gözetmek gibi işlerin yerine getirilmesi gerekiyor. Bu işlerin bir bedel karşılığında yerine getiren insanlara madenci deniliyor.

Bitcoin Madenciliği Nasıl Yapılır?

Bitcoin madenciliğini tek başınıza yapmayı istediğinizi duyar gibiyim. Ancak bunu yapabilmek için bilgi birikimine sahip olmanız gerekiyor buna ek olarak ise çok iyi bir sisteme ve de bol bol zamanınız olmanız gerekiyor. 

Neden bunlara ihtiyaç duyuyoruz diye de kendinize soruyor olabilirsiniz çünkü Bitcoin madenciliği yapmak, bilgisayar benzeri donanımlar sayesinde gerçekleştirilebiliyor. Bu donanımlarsa ise tahmin edebileceğiniz üzere çok yüksek performanslara ihtiyaç duyuyor. Ayrıca sık sık da arızalanabilmekte. Bu sebeple sürekli başında durmanız gerekebilir.

 Tabii ki bu aşamada elinizde bulunan cihazın performansı tek başına yeterli olmayacaktır. Çünkü sizler gibi madencilik ile uğraşıp madencilik yapan çok fazla insan var ve kimileri ise yüzlerce cihaz kullanarak bu işleri yerine getiriyor. Yani madencilik yapan bu insanlar sizelerden daha yüksek işlem gücüne sahip oluyor ve Bitcoinleri çıkartabilme şansları da artıyor. 

bitcoin üretmek

Madencilik Havuzu Nedir?

Bu durumu ise şu şekilde aşabilirsiniz; sizinle aynı kripto para madenciliği yapan insanlarla bir araya gelerek madencilik havuzu oluşturmalısınız. Veya zaten oluşmuş bir Bitcoin havuzuna dahil olabilirsiniz. İşlem gücünüzü başka madencilerle birleştirdiğinizde Bitcoin çıkartma şansınız artacaktır.

Madencilik havuzlarının sayısı oldukça fazla ayrıca her bir havuzun kuralları vardır. Bu kuralların en başında ise gelir dağıtım modeli bulunuyor. Genel olarak ise bir bloktan sağlanan toplam kazanç, havuzda bulunanlar arasında bir formüle bağlı bir şekilde dağıtılır. Belirli bir yüzdeyi ise de havuz operatörü alır.

Bitcoin madenciliği yapmak gün geçtikçe çok daha zor hale gelmeye başladı. Bunun başlıca nedeni ise dünyanın dört bir yanından Bitcoin madenciliğine yeni kullanıcıların daha güçlü bilgisayarlarla katılım sağlamasıdır. Sistem tamda bu doğrultuda, piyasaya kısa bir süre içerisinde çok fazla sayıda Bitcoin sürülme hızını  yavaşlatabilmek amacıyla kendi içlerinde otomatik olarak zorluk seviyesini artırmaktadır. Bu sebepten her sene dolaşıma giren Bitcoin sayısı azalmaktadır. Sistem 21 milyon Bitcoini dolaşıma çıkabilmesine izin vermiştir. Yani sınırsız Bitcoin çıkartmak mümkün değildir.

Günümüze kadar ise yaklaşık olarak 17 milyon Bitcoin çıkartılma işlemi gerçekleşmiştir. Geride kalan Bitcoin’lerin çoğu zorluk derecesinin artmasından dolayı 2100 yılından sonra çıkartılabileceği düşünülmektedir.

Son Dakika Kripto Para Haberleri‘ni ve Güncel Altcoin Haberleri‘ne” ilk ulaşan siz olmak isterseniz Web Sitemizi takip edebilirsiniz.

Bitcoin Madenciliği Nedir? konusunu İngilizce okumak ve araştırmak isterseniz, buradan kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Benzer Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.